Mikä ihmeen geropsykologia?

Geropsykologia voi hyödyttää kaikkia, joilla on etuoikeus elää pitkä elämä. Mutta mikä ihmeen geropsykologia? Kyseessä on psykologian sovellusala, joka on kiinnostunut iäkkäämpien ihmisten psyykkisestä hyvinvoinnista ja kognitiivisesta toimintakyvystä. Geropsykologia on psykologian sovellusala, joka pyrkii ymmärtämään ja auttamaan vanhempia aikuisia ja heidän perheitään ylläpitämään hyvinvointiaan, selviytymään iän mukanaan tuomista ongelmista ja yltämään täyteen potentiaaliinsa.  Geropsykolgia painottaa sitä, että vanhuuden hyvinvoinnin perustaa luodaan läpi elämän, mutta erityisen kiinnostunut geropsykologia on kuitenkin karkeasti ottaen yli 65-vuotiaista ihmisistä. Miten me geropsykologit voisimme osaltamme vaikuttaa vanhempien aikuisten hyvinvointiin?

Geropsykologian kentällä tehdään lisääntyvästi tieteellistä tutkimusta, joten tämän sovellusalueen psykologeilla on ymmärrystä ikääntyvien vahvuuksista, kuten myös siitä, mitä haasteita voi ilmetä eri vaiheissa vanhenemista toimintakyvyn tai psyykkisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Me geropsykologit ymmärrämme ikäsyrjinnän kaltaisia ilmiöitä ja tarjoamme työkaluja niiden käsittelyyn. Kykenemme auttamaan ihmisiä sopeutumaan tuleviin roolimuutoksiin, kuten esimerkiksi eläköitymiseen, muutokseen asumisjärjestelyissä tai omaishoitajan rooliin siirtymiseen.

Geropsykologit voivat auttaa ikääntyviä ihmisiä ja heidän läheisiään ymmärtämään ikääntymistä ja ylläpitämään toimintakykyään, ihmissuhteitaan ja psyykkistä hyvinvointiaan. Vanhenemiseen liittyy nimittäin monia myönteisiä muutoksia, mutta usein myös menetyksiä, joihin sopeutumiseen geropsykologinen tieto voi antaa työkaluja ja näkökulmia. Liian synkät odotukset omaa tai asiakkaan vanhenemista kohtaan voivat merkittävästi heikentää hyvinvointia ja jopa eliniän odotusta. Geropsykologit tietävät, miten vaativaa päivittäisiin toimintoihin apua tarvitsevan vanhemman aikuisen tukeminen voi olla, läheisenä tai ammattilaisena. He voivat tarjota lähestymistapoja, jotka tutkitusti parantavat hoivan tuloksellisuutta ja vähentävät hoivavastuun kuormittavuutta. Laadukas hoiva ja hoito sisältävät aina myös psykososiaalisia eli lääkkeettömiä keinoja vähentää henkilölle itselleen tai hänen ympäristölleen haitallisia toimintatapoja, ja geropsykologit ovat tärkeä apua tällaisten toimintatapojen käyttöönotossa. Geropsykologit voivat auttaa muiden alojen ammattilaisia huomioimaan ikääntyvät asiakkaansa paremmin ja näin auttaa heitä menestymään työssään tämän alati kasvavan asiakas- tai potilasryhmän kanssa.

Agewise on perustettu, jotta maailman onnellisimmalla kansalla voisi olla nykyistä parempi vanhuus. Uskomme, että geropsykologisen tiedon ja osaamisen avulla olisi mahdollista tukea ihmisiä ja heidän lähipiiriään tärkeissä elämänvaiheissa aktiivisen työelämävaiheen jälkeen. Mistä ikääntymisen osa-alueesta sinä haluaisit lukea seuraavassa blogitekstissämme?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *